25 Eylül 2019 Çarşamba

Torrent Nasıl Çalışır? (BitTorrent)


2012’de yapılan bir araştırmaya göre BitTorrent, Kuzey Amerika’daki internet trafiğinin %12’sini ve Asya-Pasifik bölgesindeki toplam trafiğin %36’sını oluşturuyor. O kadar popüler ki, yeni çıkan “Telif Hakkı Uyarı Sistemi” sadece BitTorrent trafiğini hedefliyor.

BitTorrent popüler bir korsanlık yöntemi olarak görülebilir, ancak sadece korsanlar için değildir. Birçok durumda diğer protokollere göre önemli avantajları olan faydalı, merkezi olmayan bir eşler arası protokoldür.

Bu yazıda, BitTorrent protokolünün nasıl çalıştığını ve neden sadece korsanlık için bir araç olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.

BitTorrent Nasıl Çalışır?

Bunun gibi bir web sayfasını indirdiğinizde, bilgisayarınız web sunucusuna bağlanır ve verileri doğrudan bu sunucudan indirir. Her bilgisayar verileri, web sayfasının merkezi sunucusundan indirir. Bu da web çalışmalarındaki trafiğin çok olması demektir.

BitTorrent bir peer-to-peer(eşler arası) protokolüdür, bunun anlamı BitTorrent “kümesinde” bulunan bilgisayarların (aynı torrenti yüklemiş bir grup bilgisayar) merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan birbirleri arasında veri aktarmasıdır.


Geleneksel olarak, bir bilgisayar BitTorrent istemcisine .torrent dosyası yükleyerek bir BitTorrent sürüsüne katılır. BitTorrent istemcisi, .torrent dosyasında belirtilen “tracker” yani izleyici ile bağlantı kurar. İzleyici, bağlı bilgisayarların kaydını tutan özel bir sunucudur. İzleyici, IP adreslerini sürüdeki diğer BitTorrent istemcilerine paylaşarak aralarında bağlantı kurmalarını sağlar.

Bağlandıktan sonra, BitTorrent istemcisi torrent’deki dosyaların parçalarını küçük parçalar halinde ve bulabildiği tüm verileri indirir. BitTorrent istemcisi bir miktar veriye sahip olduktan sonra, bu verileri sürüdeki, diğer torrent istemcilerine yüklemeye başlar. Bu şekilde, torrent indiren herkes aynı zamanda torrenti yüklüyor. Bu, herkesin indirme hızını hızlandırır. 10.000 kişi aynı dosyayı indiriyorsa, merkezi sunucuya çok fazla baskı yapmaz. Bunun yerine, her indirici torrentin hızlı kalmasını sağlamak için diğer indiricilere bandwidth genişliğinde katkı sağlar.

Daha da önemlisi, BitTorrent istemcileri aslında izleyiciden dosyaları asla indirmez. İzleyici, torrent’e yalnızca veri yükleyerek veya indirerek değil, sürüme bağlı BitTorrent istemcilerinin kaydını tutarak katılır.


Leecher’lar ve Seeder’lar

BitTorrent sürüsünden indirme yapan kullanıcılar genel olarak “leechers” ve “peers” olarak adlandırılır. Dosya indirme işlemi tamamlandıktan sonra bile BitTorrent sürüsüne bağlı kalan kullanıcılar, diğer kullanıcıların dosyayı indirmeye devam edebilmeleri için yükleme bandwidth’lerine katkıda bulunur, buna “seeders” denir. Bir torrentin indirilebilir olamsı için, torrentdeki tüm dosyaların tam bir kopyasına sahip bir seeder makinesi, diğer kullanıcıların verileri indirebilmesi için başlangıçta sürüye katılması gerekir. Bir torrent’de seeders yoksa, indirmesi mümkün olmayacaktır – bağlı hiçbir kullanıcının tam dosyası olmadığı için.

BitTorrent istemcileri farklı istemcilere yükleme yapanları, veri göndermeyi tercih eden kullanıcıları,  fazla bandwidth olmasından ziyade düşük hıza sahip kullanıcılara veri gönderen  kişileri ödüllendirir. Bu sürünün tamamı için indirme zamanlarını hızlandırır ve bandwidth’e katkıda bulunur.

Torrent İzleyici ve İzleyici Torrentleri


Son zamanlarda ki, merkezi olmayan “izleyicisiz” torrent sistemi, BitTorrent istemcilerinin herhangi bir merkezi sunucuya ihtiyaç duymadan birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlar. BitTorrent istemcileri bunun için dağıtılmış karma tablo (DHT) teknolojisini kullanır ve her BitTorrent istemcisi DHT düğümü işlevi görür.  “magnet bağlantısı” kullanarak torrent eklediğinizde, DHT düğümü yakındaki düğümlere ve bu diğer düğümler, torrent hakkındaki bilgileri bulana kadar diğer düğümlerle iletişim kurar.

DHT protokol spesifikasyonu diyor ki, “Gerçekte, her akran bir izleyici haline gelir”. Burda BitTorrent artık sürüyü yöneten merkezi bir sunucuya ihtiyaç olmadığını demek istiyor. Bunun yerine, BitTorrent tamamen merkezi olmayan eşler arası dosya aktarma sistemi kullanır.

DHT ayrıca genel izleyicilerin yanında da çalışabilir. Örneğin, bir torrent, hem DHT’yi hemde genel bir izleyiciyi kullanabilir. Buda izleyicinin başarısız olması durumunda fazlalık sağlayacaktır.


0 yorum:

Yorum Gönder